Грузинският президент Саакашвили да бъде изправен пред Международен трибунал. За това се обяви руският президент Медведев, като обаче уточни, че това едва ли ще се случи, заради позицията на редица страни.

Ако ме питат мен, бих отговорил - да, изтъква руският държавен глава.

Медведев посочи, че е налице „въпиющу нарушаване на нормите на международното право".

По думите му, относно Саакашвили окончателният съд ще бъде този на историята, а „междинният" ще бъде направен от грузинските избиратели.

Медведев е категоричен също така, че Русия няма да промени политическите си възгледи, за да влезе в Световната търговска организация. Такава цена за влизане в СТО няма да платим, подчертава президентът на Русия.

В същото време той коментира, че ако Полша снеме претенциите си към Русия във връзка със СТО, то това може да бъде отправна точка за възстановяване, първо на икономическите, а после на дипломатическите отношения между двете страни.

Руският президент заявява още, че му е безразлична резолюцията на сената на САЩ за „окупиране на Грузия от Русия".

Тази формулировка не се основава на нищо. Тя отразява вкусовите пристрастия на отделни престарели членове на Сената, които по силата на субективни причини симпатизират на този или онзи човек, коментира Дмитрий Медведев.

Това е чужд парламент и аз нямам работа с него, като формулировките му са ми безразлични, заявява руският държавен глава.