Русия и Украйна ще се изправят пред Международния съд в понеделник по дело, което се съсредоточава около твърденията на Москва, че нейното нахлуване в Украйна е извършено, за да предотврати геноцид.

Украйна заведе делото пред най-висшия съд на ООН само дни след руската инвазия на 24 февруари миналата година. Киев твърди, че Русия злоупотребява с международното право, като твърди, че инвазията е била оправдана, за да предотврати предполагаем геноцид в Източна Украйна.

Руските власти продължават да обвиняват Украйна в извършване на геноцид.

Русия иска делото да бъде отхвърлено и възразява срещу юрисдикцията на Международния съд (МС). Изслушванията, които ще продължат до 27 септември, няма да разглеждат делото по същество и вместо това са съсредоточени върху правни аргументи относно юрисдикцията.

Москва твърди, че Украйна използва случая като заобиколен начин да получи решение относно цялостната законност на военните си действия.

Украйна вече преодоля едно препятствие, тъй като съдът реши в нейна полза в предварително решение по делото през март миналата година. Въз основа на това съдът нареди на Русия незабавно да прекрати военните действия в Украйна.

Международният съд ще постанови спешни мерки за Украйна

Международният съд ще постанови спешни мерки за Украйна

Русия не признава юрисдикцията му по делото

По време на изслушванията съдът ще изслуша и 32 други държави, всички подкрепящи аргумента на Украйна, че съдът има юрисдикция да придвижи делото.

"Изглежда доста положително съдът да установи, че има юрисдикция", каза Джулиет Макинтайър, преподавател по право в Университета на Южна Австралия и наблюдател на МС.

Докато Русия досега е игнорирала заповедите на МС да спре военните си действия и съдът няма начин да изпълни решенията си, експертите казват, че евентуално решение в полза на Украйна може да бъде важно за всякакви бъдещи искове за репарации.

"Ако съдът установи, че според Конвенцията за геноцида не е имало законно оправдание за действията на Русия, решението може да създаде бъдещ иск за обезщетение", каза Макинтайър.

Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. определя геноцида като престъпления, извършени "с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група като такава".

Лавров: САЩ водят война срещу Русия

Лавров: САЩ водят война срещу Русия

Според Лавров възможните доставки на ракети с по-голям обсег на Киев няма да променят случващото се в Украйна