Международният олимпийски комитет препоръчва на спортните федерации да не допускат руски и беларуски състезатели до провежданите състезания.

"За да се защити интегритетът на световните спортни състезания и безопасността на всички участници, МОК препоръчва на международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не канят и да не допускат участието на руски и беларуски спортисти и длъжностни лица в международни състезания", се посочва в позиция на МОК, публикувана днес.

Изпълнителният комитет на МОК запазва в сила и спешната си препоръка да не се организират спортни събития в Русия и Беларус, както бе заявено още на 25 февруари 2022 г.

Финалът на Шампионска лига няма да е в Санкт Петербург, реши УЕФА

Финалът на Шампионска лига няма да е в Санкт Петербург, реши УЕФА

От УЕФА също така "строго осъждат" руската инвазия в Украйна

Ако поради организационни или правни причини все пак руски и беларуски състезатели участват в състезания, но по никакъв начин не трябва да се допускат да участват под името на Русия или Беларус, уточняват от МОК с засилена препоръка към спортните федерации. Не трябва да се показват национални символи, цветове, знамена или химни.

В този контекст ИС на МОК разгледа по-специално предстоящите Зимни параолимпийски игри в Пекин през 2022 г. и потвърди пълната си подкрепа за Международния параолимпийски комитет (МПК) и игрите.

Освен това МОК отнема олимпийския орден на всички лица, които понастоящем имат важна функция в правителството на Руската федерация, като поименно са изброени:

  • Владимир Путин, президент на Руската федерация (злато, 2001 г.)
  • Дмитрий Чернишенко, заместник министър-председател на Руската федерация (злато, 2014 г.)
  • Дмитрий Козак, заместник-ръководител на Администрацията на президента (злато, 2014 г.)

От МОК заявяват, че олимпийското движение е обединено в мисията си да допринася за мира чрез спорта и да обединява света в мирно съревнование отвъд всички политически спорове. И въпреки, че са водени от чувството за справедливост да не се наказват спортистите за решенията на техните правителства, настоящата война в Украйна обаче поставя олимпийското движение пред дилема. Докато спортистите от Русия и Беларус биха могли да продължат да участват в спортни събития, много спортисти от Украйна са възпрепятствани да го направят заради нападението над страната им, а това е дилема, която не може да бъде решена.