Турското правителство използва извънредното положение, за да затвори устата на опозицията преди референдума за конституционните промени за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това обявиха от международния ПЕН-клуб, който обединява писателите по света, съобщава "Франс прес".

Турското правителство въведе извънредно положение след неуспешния опит за преврат на 15 юли, което критиците твърдят, че е било използвано от турските власти за мащабни репресии срещу противниците на Ердоган, а не просто срещу заподозрените пучисти.

"Ние смятаме, че правителството използва извънредното положение, за да затваря устата на опозицията", изтъкна Дженифър Клемент, която е председател на международния ПЕН-клуб, пред "Франс прес" по време на посещение в Истанбул.

Тя предупреди, че референдумът рискува да бъде нелегитимен, ако кампанията преди провеждането му не се ползва с пълна свобода на словото.

"Да се организира този референдум и промяната на конституцията без каквато и да е опозиция или спорове или дебати в рамките на страната е дълбоко недемократично", подчертала Клемент, добавяйки: "Така че ако той (Ердоган) спечели, това няма да бъде легитимно, и ако той спечели, ще тръгне по пътя на истинска тоталитарна диктатура и това е твърде, твърде тревожно."

Турският парламент гласува за повече правомощия на Ердоган

Турският парламент гласува за повече правомощия на Ердоган

Народните представители одобриха пакета от конституционни реформи

Турският парламент прие през миналата седмица конституционните промени, които предоставят изпълнителни правомощия на президента по подобие на президентската институция във Франция и САЩ.

Обикновено мнозинство в референдума, планиран за април, е необходимо, за да бъдат узаконени конституционните промени.

Близо 150 писатели и журналисти се намират в затворите в Турция, което прави кандидат-членката за ЕС страната, която е вкарала зад решетките най-много журналисти в света, надминавайки Китай, Еритрея и Египет.