Грузия обвини Русия, че провежда „акция за измъчване и преследване" в двата сепаратистки региона Абхазия и Южна Осетия. От Грузия призоваха Международния съд да предприеме незабавни мерки, за да прекрати атаките и насилственото прочистване, съобщи АП.

По време на демонстрация на сила в размирната Южна Осетия, Русия отхвърли предложението за международни наблюдатели от ООН.

Международният съд към ООН започна разглеждането на жалбата на Грузия срещу Русия заради опитите да установи контрол и да извърши „етническо прочистване" в Южна Осетия Абхазия. Грузия настоява съдът да наложи и временни мерки за защита на грузинските граждани от руските военни.

Нова линия на преговори започна след пристигането на френския президент Никола Саркози в Москва, където той се срещна с президента Дмитрий Медведев. Саркози е на визита в Русия заедно с високопоставени делегати от ЕС за ускоряване на действията по подписаното международно примирие.

Говорител на министърът на външните работи в Русия съобщи, че Москва е против плановете на ЕС да изпрати международни наблюдатели. Външният министър направи това изказване малко преди официалния старт на преговорите с руския президент Дмитрий Медведев.

Той съобщи, че подобно въздействие би довело до ненужно „раздробяване" на опитите за международен мониторинг от страна на ООН и Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Грузия обвини руските войски, местните органи за сигурност и наемните войници за започване на военни действия, убийства, принудително изселване и атаки срещу населени места, който са започнали от началото на `90-те години и достигнали кулминацията си през последния месец.

Етническите грузинци „са били принудени насилствено да напуснат домовете си чрез измъчване и преследване," заяви пред съда зам.-министърът на правосъдието на Грузия Тина Буржалиани.

Грузия обвинява Русия, че военните действия, които е предприела, са довели до смъртта на хиляди цивилни граждани, а повече от 300 хил. грузинци са били принудени да напуснат домовете си.