Международният съд към ООН постанови САЩ да отменят санкциите срещу Иран, които засягат вноса на хуманитарни стоки, както и продукти и услуги, свързани с безопасността на гражданската авиация, съобщава "Асошиейтед прес".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе мерки за възстановяване на тежките американски санкции през май, след като оттегли страната от ядреното споразумение на Техеран със световните сили. Иран оспори санкциите в дело, заведено през юли в Международния съд.

Макрон: Иранският въпрос не може да бъде разрешен с "политика на санкции и сдържане"

Макрон: Иранският въпрос не може да бъде разрешен с "политика на санкции и сдържане"

Трябва да изградим дългосрочна стратегия за управление

В предварителното решение по делото съдът постанови днес, че Вашингтон трябва да "премахне, със средства по свой избор, всякакви пречки, произтичащи от" повторното налагане на санкции върху износа в Иран на медицински изделия, храни и селскостопански стоки и резервни части и оборудване, необходими за гарантиране на безопасността на гражданската авиация.

Очаква се САЩ да оспорят компетентността на съда при бъдещо изслушване.

Иран приветства решението на Международния съд, който е най-висшият трибунал на ООН, който постанови САЩ да гарантират, че санкциите срещу Техеран няма да засегнат хуманитарната помощ или безопасността на гражданската авиация.

"Решението отново доказва, че Ислямската република има право, а санкциите на САЩ срещу народа и гражданите на нашата страна са незаконни и жестоки", се подчертава в изявление на външното министерство на Иран.

ЕС, Китай и Русия заобикалят санкциите на САЩ срещу Иран с нови платежни механизми

ЕС, Китай и Русия заобикалят санкциите на САЩ срещу Иран с нови платежни механизми

Дипломати и анализатори обаче са скептични