Холандският съвет по сигурността, разследващ свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., е установил след близо година и три месеца след трагедията, че самолетът с 298 души на борда е бил ударен от ракета, изстреляна от зенитно-ракетна установка БУК, произведeна в Русия.

Категорично се изключва трагедията да е причинена от бомба на самолета, от ракета въздух-въздух или от удар от падащ метеор.

Руската версия:
Сваленият "Боинг" е бил ударен от територия, контролирана от Киев
Още...

Друго откритие на разследващите е, че няма абсолютно никакъв шанс хората на борда да са почувствали каквото и да било, в смисъл, че смъртта им е настъпила мигновено и не са страдали.

Разследващите разкриват също, че ракетата е ударила първо кокпита на самолета. Шрапнели от руската ракета земя-въздух са намерени в телата на загинали членове на екипажа, които са се намирали в кокпита.

Холандските разследващи локализират 320 кв. км площ, откъдето е възможно ракетата да е изстреляна.

По основния въпрос, а именно - кой е свалил самолета и чия е вината за трагедията, Холандският съвет по сигурността не се произнася. Това се очаква от холандската прокуратура в началото на следващата година. 
Припомняме, според западни официални лица и медии, както и според Украйна това е сторено от проруските сепаратисти в Донбас. Според Русия вината е на Киев.

Холандското разследване за сваления MH17 било пристрастно и поръчково според Русия
Още...

Председателят на съвета по сигурността на Холандия подчерта, че въздушното пространство над Украйна е трябвало да бъде затворено. Той заяви, че украинските власти са се провалили в това отношение.

Почти всички самолетни компании са летели над Украйна, защото никой не е смятал, че гражданската авиация е била изложена под риск. Комисията уточни, че 160 полета са били извършени над Източна Украйна след трагедията с MH17.

Стана ясно също, че три други самолета са летели в района, когато самолетът е бил ударен от ракетата.

Председателят на холандските разследващи отхвърли руските опити да се отклони вниманието от официалното разследване.

Той коментирал саркастично, запитан за пресконференцията на Алмаз-Антей, руския производител на ракетните системи БУК.

„Винаги е специално, когато хора вече знаят, че не са съгласни с доклад, който все още дори не е публикуван", изтъкнал шефът на холандските разследващи.

Интересен детайл от разследването на холандската комисия е, че според тях ракетата се е взривила на 1 метър от кокпита, докато по-рано от Алмаз-Антей твърдяха, че експлозията е станала на 20 м от самолета.