Международният световен ред е "застрашен по начин, който не сме виждали от Студената война". 

За това предупредиха ръководителите на външните разузнавателни служби на Обединеното кралство и САЩ Ричард Мур и Уилям Бърнс в първата по рода си съвместна статия във "Файненшъл таймс" (FT).

Шефовете на МИ-6 и ЦРУ също така заявиха, че двете страни стоят заедно в "съпротивата срещу агресивната война на руския президент Владимир Путин в Украйна".

Остин: Оръжията на САЩ срещу цели дълбоко в Русия няма да променят хода на войната

Остин: Оръжията на САЩ срещу цели дълбоко в Русия няма да променят хода на войната

Русия е преместила всички запаси ота бомби извън обсега на американското оръжие

Мур и Бърнс са успели да предупредят международната общност за  предстоящата война в Украйна отчасти чрез разсекретяване на тайни, за да помогнат на Киев.

Работи се за "разрушаване на безразсъдната кампания на саботаж" в цяла Европа от Русия, натиск за деескалация във войната Израел-Газа и антитероризъм, за да се осуети възраждащата се Ислямска държава (ИД).

В коментара на FT те пишат: "Няма съмнение, че международният световен ред - балансираната система, която доведе до относителен мир и стабилност и осигури повишаване на жизнения стандарт, възможности и просперитет - е застрашена по начин, по който сме убежище невиждано от времето на Студената война."

ЦРУ: Украйна иска да задържи завзетата руска територия

ЦРУ: Украйна иска да задържи завзетата руска територия

Очакваната руска контраофанзива ще бъде трудна

"Успешната борба с този риск" е в основата на специалните отношения между Обединеното кралство и САЩ, добавят те.

Двамата отчитат и другите актуални заплахи за международния ред, както ги виждат. 

И двете чуждестранни разузнавателни служби виждат възхода на Китай като основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на века.

Те са реорганизирали услугите си, "за да отразят този приоритет".

Те също така казаха, че са настояли "твърдо" за сдържаност и деескалация в Близкия изток и са работили "непрестанно" за осигуряване на прекратяване на огъня и сделка за заложници.