Властите в Мианмар обявиха амнистия за повече от 8 500 затворници.

От официалното съобщение не става ясно дали в амнистията се включват и привърженици на опозицията, които бяха арестувани през септември месец тази година при сблъсъци между протестиращи и военните.
Сред освободените са и 33 граждани на Тайланд, отбелязват световните агенции.

Обявяването на амнистия от страна на военната хунта в Мианмар има за цел да демонстрира сътрудничество с ООН и международната общност.

От понеделник в Мианмар започна работа е специална комисия, която ще изготви проект за нова конституция на страната. Този проект, според управляващите в момента в бивша Бирма, се явява основна крачка към демократизация на страната.

През септември в Мианмар се организираха многочислен антиправителствени демонстрации, организирани от будистки монаси. Масовите вълнения, започнали на 19 август, бяха предизвикани от двойното поскъпване на цената на горивото.

Протестиращите поискаха демократизация на страната, подобряване на социално-икономическите условия, освобождаване на опозиционния лидер на Националната лига за демократизация Аун Сан Чу Чжи.

По официални данни по време на вълненията загинаха десет души, но опозицията твърди, че числото е повече от 200. По информация от различни източници, властите в Мианмар са задържали повече от 6 000 само през септември месец. Сред задържаните са и няколкостотин будистки монаси.