Около 50 мигранти са протестирали в хърватската столица Загреб, твърдейки, че са били атакувани от неизвестни нападатели, съобщава хърватската държавна телевизия HRT.

Протестиращите се били събрали пред бежански център, където са настанени, носейки плакати с надписи "Бежанците не са престъпници" и "Ние дойдохме с мир".

Мигрантите твърдят, че няколко от тях са били нападнати в града през уикенда, и обвиниха полицията, че не е реагирала на техните оплаквания за насилие.

Според загребската полиция два инцидента са били докладвани в събота, включващи общо петима мигранти, и че полицията сега издирвала предполагаемите нападатели. Естеството на атаките не се уточнява.

Един от мигрантите, чиято националност не се разкрива, е бил откаран в болница, докато останалите четирима са отказали медицинска помощ.

Хърватия се намира на т. нар. Балкански маршрут, по който преминаха стотици хиляди мигранти от Близкия изток, Азия и Африка от средата на 2015 г. насам на път за Западна Европа. Маршрутът беше затворен през март, но мигранти продължават да пресичат Балканите в по-малък брой - по няколкостотин на ден - често прекарвани от трафиканти.

Хърватия обяви, че може да приюти около 600 мигранти в приемните си центрове, които в момента са претъпкани.