Натъпкан с експлозиви автомобил уби поне 9 души в югоизточна Турция, предаде АП. Предполага се, че зад атентата стоят кюрдските бунтовници, които от десетилетия се борят за създаване на своя държава в региона.

Инцидентът е станал близо до село Гечитли в граничещата с Иран и Ирак провинция Хакари. Според губернатора Муамер Гюлер, трима души, сред които и бебе, са били ранени при експлозията. Първоначално CNN Turk твърдеше, че са загинали 12 души, но тази информация беше отречена от властите.

Турски войници веднага са започнали издирване на терористите, за които се предполага, че са взривили минибуса от разстояние.

Честа практика на кюрдските бунтовници е да залагат експлозиви в близост до използвани от военните пътища. Предполага се, че и днешният атентат е бил насочен срещу турската армия.

По-рано през седмицата бунтовниците влязоха в няколко схватки с полицията, като по този начин обявеното примирие беше нарушено. Кюрдската Партия на мира и демокрацията бойкотира референдума за конституционни промени от неделя, тъй като кюрдското малцинство не е било достатъчно ясно признато.

Безредиците в населената основно с кюрди югоизточна част на Турция датират от 1984г. и досега са отнели живота на десетки хиляди хора.