Администрацията на Джо Байдън съди щата Тексас за плаваща бариера, инсталирана в река Рио Гранде, за да възпира мигрантите на границата между САЩ и Мексико, съобщава БиБиСи. Поставянето на бариерата, направена отчасти от оранжеви шамандури, прикрепени с ремъци, беше обявено от републиканския губернатор на щата Грег Абът в началото на юни.

Според федералните власти бариерите в реката нарушават федералния закон и представляват "хуманитарни опасения". Бариерата покриват около 305 метра от Рио Гранде. Шамандурите са свързани с ремъци и закотвени към дъното на реката.

В дело заведено до федерален съд в Остин, Министерството на правосъдието твърди, че държавните служители са длъжни да поискат федерално разрешение за поставяне на бариерата. Като не е поискал разрешение щата Тексас е нарушил федералните закони, уреждащи плавателните водни пътища.

Тексас е пренебрегнал федералния закон, като е инсталирал бариера в Рио Гранде, без да получи необходимото федерално разрешение, посочи помощник-главният прокурор Ванита Гупта. Тази плаваща бариера представлява заплаха за навигацията и обществената безопасност и поражда хуманитарни опасения. Освен това наличието на плаваща бариера предизвика дипломатически протести от страна на Мексико и рискува да навреди на външната политика на САЩ, добави тя.

Администрацията на Байдън преди това предупреди властите в Тексас, че могат да избегнат съдебна битка, като премахнат препятствията от реката. Губернаторът на щата Грег Абът обвини Байдън за рекордно високото ниво на нелегална имиграция. По думите му това прави поставянето на бариерата наложително.

Тексас твърди, че от 2021 г. над 394 200 нелегални имигранти са били задържани на територията на щата.

Откриха 46 мъртви мигранти в изоставен камион в щата Тексас

Откриха 46 мъртви мигранти в изоставен камион в щата Тексас

Превозното средство, което е било изоставено от водача, било без работещ климатик и вътре е нямало питейна вода