46 души, за които се смята, че са мигранти, бяха открити мъртви в изоставен камион в покрайнините на Сан Антонио, Тексас, съобщава Би Би Си.

Служител на пожарната каза, че 16 души, включително четири деца, също са били откарани в болница. Оцелелите страдаха от топлинен удар и топлинно изтощение.

Сан Антонио, който е на 250 км от границата между САЩ и Мексико, е основен транзитен маршрут за контрабандистите на хора.

Трафикантите на хора често използват камиони за транспортиране на мигранти без документи, след като ги срещат в отдалечени райони, след като успеят да преминат в Съединените щати.

"Те имаха семейства и вероятно се опитваха да намерят по-добър живот", каза кметът на Сан Антонио Рон Ниренберг. "Това не е нищо друго освен ужасяваща човешка трагедия."

Първоначално екипите за спешна помощ пристигнаха на мястото около 18:00 местно време (23:00 GMT), след като отговориха на съобщенията за мъртво тяло, каза пред репортери шефът на пожарната в Сан Антонио Чарлз Худ. "Не трябва да отваряме камион и да виждаме купища тела там. Никой от нас не идва на работа, представяйки си това", добави той.

Той допълни, че превозното средство, което е било изоставено от водача, е без работещ климатик и вътре в него няма питейна вода.

Според местния телевизионен канал KSAT превозното средство е открито до железопътните линии в югозападната част на Сан Антонио.

Говорейки на същата пресконференция, шефът на полицията на Сан Антонио Уилям Макманъс каза, че разследването е било предадено на федерални агенти в понеделник вечерта. Той допълни, че трима души са задържани в ареста.

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард заяви, че двама гватемалци са сред откараните в болница. Националността на останалите жертви не е ясна.

Републиканският губернатор на Тексас Грег Абът обвини американския президент Джо Байдън за смъртта, описвайки ги като "резултат от неговата смъртоносна политика на отворени граници".

Бето О'Рурк, кандидатът на демократите, който се бори срещу г-н Абът, каза, че докладите са опустошителни и призова за спешни действия за "разглобяване на кръговете за контрабанда на хора и тяхното замяна с разширени пътища за легална миграция".

Имиграцията е спорен политически въпрос в Съединените щати, където миналата година бяха задържани рекорден брой мигранти без документи, преминаващи в страната от Мексико - много от тях пътуваха по изключително рискови и опасни маршрути.

Климатът на Сан Антонио е горещ през летните месеци, като температурите там достигат 39,4 градуса.