Западната преса отбелязва, че сключените споразумения в Минск са своеобразна дипломатическа победа за руския президент Владимир Путин, който е накарал Киев и западните правителства да направят отстъпки, а самият той не е поел гаранции, съобщава Газета.ru.

Според журналистите Москва може във всеки момент да "размрази" конфликта, за да въздейства върху Киев, ако Украйна активизира интеграцията в евроатлантическите структури.

Русия не е страна по конфликта в Украйна, убедени в Москва
Още...

В редакционна статия на Washington Post се подчертава, че минските съглашения не „ограничават" много Путин. Авторите смятат, че споразуменията не ограничават руския президент в „амбициите му за създаване на марионетна държава в Източна Украйна, която може да бъде използвана за дестабилизиране на цялата страна".

Изданието пише, че Путин със своя „дипломатически гамбит" е успял да забави налагането на нови санкции, а също така дал основание на администрацията на Обама да преразгледа решението за доставки на оръжие за Украйна.

Господин Путин може да предприеме военна агресия срещу Украйна по всяко време, а налагането на нови санкции или доставката на оръжие може да отнеме седмици", отбелязва авторитетно издание.

Wall Street Journal определи споразуменията като „победа за Путин", които позволяват да поставя „правилните управници" в Украйна.

Сега, пише вестникът, без използването на военна сила Путин може да превърне Източна Украйна в един от постсъветските „замразени конфликти" по примера на Приднестровието или Абхазия, и да го „размразява" когато реши.

Далеч повече, това е постоянна заплаха за Киев в случай, че търси възможност за установяване на близки отношения с ЕС и НАТО, подчертава вестникът.

Британското делово издание Financial Times изтъква, че след подписаните споразумения дебатът за възможни доставки на оръжие за Киев продължава. Вестникът цитира мнението на авторитетния американски политолог Стивън Сестанович, специалист по Русия и постсъветското пространство, който е убеден, че в случай на прекратяване на огъня в Украйна, Киев трябва да получи западно оръжие с цел „защита на мира".

Рейтингът на Путин достигна исторически максимум
Още...

Консервативното британско издание The Times определя споразуменията като „Подарък за Кремъл". Според автора на статията Путин с помощта на европейските лидери Ангела Меркел и Франсоа Оланд „успяха да замразят един от най-тежките конфликти на нашето време".

Възможно е в Украйна да има някакво подобие на мир, но само според установени от Кремъл условия, допълва The Times.

Американският експертен център Stratfor отбелязва, че практическото прилагане на споразуменията ще покаже дали са си стрували всички усилия. Според експертите договореното в Минск е „огледало", което отразява споразуменията от септември, които не бяха приложени на практика.

Но според анализаторите дори споразумението да бъде приложено, трябва да се разрешат много по-дълбоки проблеми, свързани с конфронтацията между Запада и Русия.

Според Deutsche Welle втората среща в Минск „не даде отговори на много въпроси".