Мирният договор с Азербайджан е близо до завършване. Армения обаче няма да приеме исканията на Баку да промени конституцията си. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че текстът на предложения договор е доста зрял и може да бъде подписан след корекции. Пашинян подчерта, че настояването от страна на Азербайдван за конституционни поправки представлява опит за "торпилиране" на мирния процес

Както Армения, така и Азербайджан многократно са заявявали намерението си да подпишат мирно споразумение за прекратяване на един от най-продължителните конфликти в бившия Съветски съюз, който избухна между двете страни за района на Нагорни Карабах в края на 80-те години.

През септември 2023 г. Азербайджан си върна контрола над Нагорни Карабах, слагайки край на фактическата независимост на региона от Баку, извоювана в началото на 90-те години на миналия век. Оттогава двете страни преговарят за мирен договор и демаркират своята обща граница от 1000 км, която е затворена и силно милитаризирана.

След няколкомесечни преговори в застой, Армения миналия месец върна четири разрушени азербайджански села, които държеше от началото на 90-те години на миналия век, премахвайки основно препятствие в продължаващите преговори.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев многократно е настоявал Армения да промени конституцията си, за да премахне косвеното споменаване на независимостта на Карабах, преди да подпише мирно споразумение.

Армения и Азербайджан готови да подпишат мирен договор

Армения и Азербайджан готови да подпишат мирен договор

Целта е това да се случи до началото на месец ноември