Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се оттегля от надпреварата за Европейски парламент през юни.

Това съобщава POLITICO като цитира свои източници.

Решението идва дни преди срещата на европейските лидери в Брюксел.

"Ще посветя всичките си усилия на настоящите си отговорности с непоколебима решителност, докато стигнат до своя край. Винаги ще бъда пламенен защитник на Европа, която е демократична, силна, обединена и господар на собствената си съдба, ЗАЯВИ Мишел в публикация във Facebook в петък вечерта. В края на този мандат ще обмисля естеството и посоката на моите бъдещи ангажименти. Изборът ми предизвика интензивно медийно внимание и спекулации. Бях предвидил част от това, предвид безпрецедентния - някои биха казали смел - характер на подхода ми, каза Мишел в изявлението си във Фейсбук, имайки предвид съобщението му, че се кандидатира на изборите за ЕС. Но, добави той, не искам това решение да ни отклони от нашата мисия или да подкопае тази институция и нашия европейски проект, нито да бъде злоупотребено по какъвто и да е начин за разделяне на Европейския съвет, който според мен трябва да работи неуморно за европейското единство."

Изненадващото решение на Мишел да се кандидатира на европейските парламентарни избори през юни, което би означавало да напусне поста си месеци преди края на мандата му, предизвика яростни реакции от служители на ЕС, европейски дипломати и парламента.

Длъжностни лица възприеха изненадващото му изявление като сигнал, че той отдава по-голямо значение на политическото си бъдеще, отколкото на сегашната си роля като ръководител на Европейския съвет.

Шарл Мишел ще се кандидатира на изборите за ЕП

Шарл Мишел ще се кандидатира на изборите за ЕП

Той планира да заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, ако бъде избран

Ходът на Мишел също така засили натиска върху европейските лидери да намерят компромис относно висшите постове в ЕС.

Ако беше избран за член на Европейския парламент — което беше много вероятно, ако се беше кандидатирал — Мишел трябваше да встъпи в длъжност в средата на юли. Тогава евроскептичният премиер на Унгария Виктор Орбан да председателства временно срещите на лидерите на ЕС.

След като парламентарните избори се проведат на 6-9 юни във всичките 27 страни от ЕС, европейските лидери трябва да се срещнат на 17 юни и отново на 27-28 юни.