Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент през юни, каза той пред три белгийски медии . Говорител на Мишел потвърди съобщението пред "Политико".

Мишел планира да заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, ако бъде избран, което означава, че лидерите на ЕС ще трябва бързо да се споразумеят за заместник за освободеният му пост в Съвета. Ако не го направят, унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, ще ръководи срещите - роля на посредник, която обикновено се изпълнява от председателя на Европейския съвет.

Този сценарий — неконтролиран Орбан да управлява Съвета за шестте месеца непосредствено след изборите за Европейски парламент през 2024 г. — е сценарий, който повечето от другите 26 лидери на страни от ЕС биха искали отчаяно да избегнат, като се има предвид ескалиращото напрежение между тях и Орбан.

Това е първият път, когато действащ председател на Съвета ще бъде кандидат на избори за Европейски парламент. Мишел обикновено щеше да остане на поста до края на ноември, когато щеше да бъде назначен новият колегиум на комисарите. 

След като парламентарните избори се проведат на 6-9 юни във всичките 27 страни от ЕС, европейските лидери трябва да се срещнат на 17 юни и отново на 27-28 юни. На тези срещи те вероятно ще се стремят да постигнат споразумение за заместник на Мишел , след като резултатите от изборите станат ясни, и тъй като те се стремят да разделят помежду си различните висши длъжности в ЕС.

Съобщението на Мишел идва точно преди първия конгрес и новогодишния прием на неговата партия - белгийските либерали от Реформисткото движение (MR). На този конгрес в неделя президентът на партията Жорж-Луи Буше се очаква да даде повече яснота относно това кой ще води партията преди 9 юни, когато белгийците ще гласуват и за регионални и национални избори.

ЕК иска бързо споразумението за нова помощ за Украйна

ЕК иска бързо споразумението за нова помощ за Украйна

Въпросът за пакета от 50 милиарда евро, който по-рано Унгария блокира