Мнозинството от жителите на американския щат Мисисипи са гласували в подкрепа на инициативата за заменяне на спорния им щатски флаг с нов, съобщават "Ню Йорк таймс" и "Асошиейтед прес".

Новото им знаме, наречено "Вярваме в Бог", ще прекрати продължил десетилетия дебат за флага, който щатът използва в продължение на 126 години, и който е с емблема на Конфедерацията.

Новият дизайн е поръчан и одобрен от Комисията за препроектиране на щатското знаме на Мисисипи, създадена от Конгреса на щата, след като органът гласува да премахне старото знаме. На видно място има цвете магнолия - щатското цвете - обкръжено от 20 бели звезди, което е знак за статута на Мисисипи като 20-ия щат, присъединил се към САЩ. По-голяма жълта звезда стои точно над цветето, за да представи индианския произход на щата, а всички икони стоят на фон от тъмносиньо и червени райета. Дизайнът е избран от малко под 3000 други предложения.

Американският щат Мисисипи премахна символ на Конфедерацията от знамето си

Американският щат Мисисипи премахна символ на Конфедерацията от знамето си

Напомнял за времената на робството в САЩ

Републиканският губернатор Тейт Рийвс подписа законопроект за премахване на емблемата на Конфедерацията от щатското знаме в началото на юли след години местен и национален натиск от спортни групи и застъпнически организации, които твърдяха, че знамето било расистка реликва на омраза, робство и потисничество.

Натискът нарасна, след като протестите за социална справедливост след убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай принудиха щата да се съобрази с въздействието на системния расизъм и несправедливост върху черните общности. Статуите на Конфедерацията бяха обсадени, знамето - също.

Конгресът на Мисисипи отговори с историческо гласуване за премахване на знамето, което е било прието по времето на епохата на Реконструкцията и след като Рийвс го подписа в закон, знамето беше бързо премахнато от щатските сгради.

Решението имаше своите критици, които твърдяха, че конгресмените се опитват да изтрият важна част от историята и традицията на щата. Но успехът на инициативата при гласуването показва, че тези несъгласни гласове принадлежат на малцинство и също така е доказателство за това колко бързо се е променило отношението към иконографията на Конфедерацията в целия щат.

През 2001 г., само преди 19 години, гласоподавателите с огромно мнозинство решиха да запазят старото знаме на щатски референдум. Но знамето беше атакувано през 2015 г., след като бял националист, който подкрепя Конфедерацията, уби деветима чернокожи поклонници в църква в Чарлстън, щата Южна Каролина. Същата година студенти от университета в Мисисипи се мобилизираха и притиснаха учебното заведение да спре да развява знамето в кампуса.

Това, че Мисисипи най-накрая гласува да продължи напред със знаме, което по-добре представя разнообразието на жителите му, говори много, макар че някои експерти побързаха да отбележат, че Мисисипи все още трябва да извърви дълъг път, за да поправи злините от миналото, отбелязвайки, че щатът остава един от най-сегрегираните в САЩ.