Властите в американския щат Мисисипи все още не премахват знака на Конфедерацията от щатския си флаг, въпреки исканията за това и факта, че в някои окръзи вече е направено. В средата на октомври това все още не е факт, пише "Гардиън". Губернаторът републиканец Фил Брайънт, който ще се бори за преизбиране, заяви, че няма да бъде свикна специална сесия по този въпрос.

Вече са били инициирани подписки против противоречивия днес символ и вероятно въпросът все пак ще бъде обсъден. Съперниците за губернаторския пост настояват, че избирателите, а не членовете на щатския парламент трябва да решат какъв ще е флагът. Но такъв вот може да бъде проведен най-рано през 2018 година.

Припомняме, че след клането в църквата в Чарлстън, Южна Каролина, през юни тази година, при което бял младеж уби 9 души и го обяви като желание да разпали расова война, бяха организирани протести с искания да се премахне знамето на Конфедерацията от щатските парламенти на всички щати, влизали в състава й.

Причината е, че днес това знаме се схваща и като расистки символ, а самият убиец от Чарлстън е позирал с него на много снимки. В самия щат Мисисипи афроамериканците са около 38% от близо 3-милионното население и също много хора схващат флага като расистки. За да защитят знамето пък демонстрираха и привърженици на "Ку клукс клан". Потомци на герои от Гражданската война пък обвиниха в опит да се забрави историята на страната.

Южна Каролина свали този флаг по искане на самия губернатор, който заяви, че е време историята да влезе в музеите и да не определя настоящето и бъдещето на САЩ. Същото предприеха и в щата Алабама.

Други щати също обявиха, че обмислят да направят същото.