Пълна мистерия около местонахождението на сирийския президент Башар Асад на фона на жестоките сражения в центъра на Дамаск, ден след като бяха убити при бомбена експлозия няколко правителствени висши лица, съобщава Ройтерс.

Сирийският лидер не се е показвал публично и не се е изказвал след бомбения удар в центъра на столицата, при който загинаха военният министър на Сирия, неговият заместник, който е зет на Асад и други висши правителствени лица.

Местни медии, позовавайки се на източници от Службите за сигурност заявиха, че Асад е още в столицата, но без да дават допълнителна информация.

„Гардиън" съобщава непотвърдена информация, че Башар Асад е бил ранен при бомбената атака вчера. Също има сведения, че жената на Асад Асма е излетяла за Русия.

Асад се намира в крайбрежния град Латакия, директен отговор на случилото се вчера, съобщиха опозиционни източници и западни дипломати, цитирани от Ройтерс.

Междувременно жители на столицата са заявили, че се водят най-тежките боеве в града от началото на протестите срещу Асад в Сирия, които започнаха през март 2011 година.

Боеве се водят около района на президентския дворец, близо до щаб-квартирите на Службите за сигурност, където бе поставена бомбата.

Жители в кварталите Мидан и Кафр Сусех съобщиха, че са чули експлозии и сериозна стрелба, докато са преминавали хеликоптери.

Пунктовете за проверка около Мидан и Стария град в Дамаск са били премахнати, информираха още те. Не е ясно дали правителствените сили са променили тактиката, за да предотвратят убийства на войници или просто са включени в най-ожесточените боеве.