Лидерите на Г-7 се събират в Канада за една от най-жлъчните срещи от години. В навечерието на срещата, лидерите на Франция и Канада влязоха в сблъсък с американския президент Доналд Тръмп по основната тема на срещата - търговските мита.

Тръмп, който се очаква да пристигне последен и да си тръгне пръв от срещата, наложи мита върху вноса на алуминий и стомана, което предизвика ответна мярка от търговските партньори на САЩ.

Протести в Канада срещу Г-7

Протести в Канада срещу Г-7

Трудна среща на върха

Ала страните също така биха могли да се сблъскат заради ядреното споразумение с Иран и климатичните промени.

Срещата на Г-7, в която членуват Канада, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Германия, започва днес в канадския град Квебек.

На Тръмп се противопоставят основно Франция и Канада.

Въпреки че беше сторено много за парирането на напрежението между американския президент и френския му колега Еманюел Макрон, последният не спести критиките си към него.

В публикация в "Туитър" Макрон заяви, че ако Тръмп иска да бъде изолиран, шестте други страни ще подпишат тяхно собствено споразумение на срещата на Г-7.

Макрон заплаши САЩ с Г-6

Макрон заплаши САЩ с Г-6

Лидерите от Г-7 не трябва да се страхуват да постигнат споразумения без САЩ

Домакинът, канадският премиер Джъстин Трюдо, също беше остър, като определи като "смехотворни" твърденията на Тръмп, че по-високите мита върху стоманата и алуминия са в защита на националната сигурност на САЩ.

Тръмп, който никога не пада по гръб, написа няколко предизвикателни публикации в "Туитър", обвинявайки Трюдо, че е изпълнен с негодувание и че ЕС и Канада от години издигали "огромни митнически и непарични търговски бариери срещу САЩ".

"Свалете митата и бариерите си, или ние ще сторим повече, отколкото само да ви отговаряме", написа той.

Британският премиер Тереза Мей изглежда предприе по-помирителен подход, изтъквайки, че иска ЕС да действа въздържано и пропорционално в ответ на американските мита.

Тръмп най-вероятно ще бъде последният, който ще пристигне на срещата, като от Белия дом уточниха, че още в събота сутринта той ще си тръгне, за да се отправи към Сингапур за срещата с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Трюдо постави пет теми, които ще бъдат обсъждани по време на срещата на Г-7 - включващ икономически растеж; равенство на половете и овластяването на жените; световен мир и сигурност; работни места на бъдещето; климатични промени и океани.