След срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер в сряда, министър-председателят Кириакос Мицотакис коментира ключови въпроси, свързани с миграцията, съобщава "Катимерини".

Мицотакис се противопостави на ad hoc подход с изключения от Шенгенското споразумение. По думите му, не трябва да се очаква Гърция да предлага по-добра социална защита за бежанците, отколкото за собствените си граждани, особено като се имат предвид последните икономически предизвикателства.

Премиерът похвали подкрепата на Австрия през март 2020 г., когато Гърция успешно защити своите граници срещу координиран опит за нарушаването им.

Той описа това като знак за промяна на европейските нагласи, като подчерта акцента върху защитата на външните граници, както е посочено в заключенията на Европейския съвет и Пакта за миграция и убежище.

Мицотакис подчерта напредъка на Гърция през последните пет години, включително подобрени структури за приемане на островите в Егейско море и намалени миграционни потоци от турските брегове. Той похвали гръцката защита на границата и усилията на бреговата охрана. Той благодари на Австрия за подкрепата ѝ в търсенето на увеличено европейско финансиране за защита на сухопътните граници и потвърди, че оградата на река Еврос ще бъде изградена с национални или европейски средства, въпреки че предпочита помощта на ЕС.

Административният съд в Австрия отмени депортация на сириец и предизвика смут

Административният съд в Австрия отмени депортация на сириец и предизвика смут

На втора инстанция австрийският административен съд е отменил решение на федералния съд

Относно законната миграция Мицотакис обсъди споразумения със страни като Египет и се спря на европейските перспективи за Западните Балкани, настоявайки за спазване на върховенството на закона и съществуващите споразумения.

Що се отнася до Близкия изток, Мицотакис повтори ангажимента на Гърция за преговори за прекратяване на огъня, облекчаване на хуманитарната криза и осигуряване на заложници. Той предупреди за риска от регионална ескалация, която да засегне Европа.

Мицотакис също отговори на опасенията относно разходите за енергия, отбелязвайки, че те са по-високи в Европа, отколкото в САЩ. Той подчерта неотдавнашните изкривявания на европейския енергиен пазар и призова за увеличаване на инвестициите в европейските енергийни мрежи.

Натискът върху Австрия за пълен Шенген продължава

Натискът върху Австрия за пълен Шенген продължава

Мигрантският натиск бил овладян