Премиерът Кириакос Мицотакис не иска да свиква предсрочни избори през пролетта, повече от година преди изтичането на четиригодишния му мандат през юли 2023 г. Но "Катимерини" разбра, че пролетна промяна в кабинета е доста вероятна и че именно с този екип Мицотакис ще отиде на избори през есента на 2022 г. или през 2023 г.

Почти сигурно ще бъдат свикани нови избори с пропорционална система, гласувана от управляващата Нова демокрация, която прибавя бонус места към първата партия. Все пак ще бъде трудно да се сформира еднопартиен кабинет, тъй като според експерти победителят трябва да получи поне 38% от гласовете, за да осигури парламентарно мнозинство.

Нова демокрация спечели последните избори през юли 2019 г. с малко под 40%.

В Гърция дават финансови помощи на всички срещу скъпия ток

В Гърция дават финансови помощи на всички срещу скъпия ток

Премиерът обяви програма за подкрепа на семействата, бизнеса и фермерите

Очакваното разпространение на варианта Омикрон в началото на следващата година прави изборите в разгара на петата вълна на пандемията почти невъзможни.

Първо, Константинос Мицотакис иска да бъде оценен по резултатите от пълен или почти пълен мандат, който ще му носи бонус точки пред опозиционната СИРИЗА. Второ, премиерът не иска да смущава икономическото възстановяване.

Трето, Мицотакис очаква първоначалният ентусиазъм, който последва избора на нов лидер на социалистическото Движение за промяна (KINAL), да отслабне донякъде.

И все пак Нова демокрация очаква KINAL да постигне двуцифрен резултат, тъй като простата пропорционална система ще насърчи избирателите да гласуват за по-малки партии.

Мицотакис решен да "смачка" трафикантските мрежи

Мицотакис решен да "смачка" трафикантските мрежи

Гърция няма да допусне нова мигрантска вълна

KINAL спечели 8,1% от гласовете през 2019 г. Мицотакис и неговите съветници вярват или се надяват, че възраждащите се социалисти, под ръководството на младия нов лидер Никос Андрулакис, ще изсмучат повече гласове от СИРИЗА, отколкото от Нова демокрация.

Лидерите на СИРИЗА се надяват на обратното.