Кубинският лидер Раул Кастро приветства американския президент Барак Обама в Хавана, предаде "Гардиън". На съвместна пресконференция след срещата им, Кастро говори пръв и отбеляза, че това е първата визита на американски държавен глава от 88 години насам и даде оценка на постигнатото в последните 15 месеца за затопляне на отношенията между двете държави.

По думите му, още много може да бъде постигнато, ако ембаргото бъде вдигнато. То вреди на страната и населението й, отбеляза той. Тук той приветства позицията на Обама и настояването му пред Конгреса на САЩ по този въпрос.

Кастро обяви, че с госта са дискутирали международните отношения. Той призна, че лидерите на двете държави имат огромни различия по много въпроси - политическите системи, демокрацията, спазването на човешки права, социална справедливост, виждания за мира и стабилността по света.

Куба, заяви лидерът й, не одобрява това, че Вашингтон не осигурява на всички свои граждани свободен достъп до здравеопазване, образование, социална сигурност, храна, равенство в заплащането на труда и еднакви права за всички деца.

Хавана се противопоставя на двойните стандарти, заяви още той и това се приема като критика срещу съществуването на затвора в Гуантанамо.

Барак Обама от своя страна също отбеляза, че само преди 50 години би било немислимо такова посещение.

Той даде висока оценка на постиженията на Куба в различни области.

Държавният глава увери, че САЩ нямат интерес и намерение да диктуват съдбата на острова, а всичко се прави в интерес на народите и региона.

Той призна, че е имал честни и открити разговори с Кастро и много различия остават.

Въпреки това приветства желанието от другата страна конактите и диалогът да продължат чрез нови срещи.