Многобройни доклади твърдят, че лидера на ДАЕШ (Ислямска държава) Абу Бакр ал Багдади е ликвидиран, но никой от тях не е потвърден досега.

Русия в момента няма данни за предполагаемото залавяне на лидера на Даеш Абу Бакр ал Багдади от американски военнослужещи, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Спутник".

Багдади е убит, твърди Иран

Багдади е убит, твърди Иран

Но не се дават доказателства, че това е истина

Песков е помолен да коментира непотвърдена информация на турската медия "Йени Сафак", която твърди, че ал-Багдади е заловен от американски военни в Ирак и след това е отведен в американската база в Рас ал Айн, Сирия.

"Лидерът (б.р. ал Багдади) беше заловен заедно със седем офицери от терористичната група, включително иракски гражданин", коментира турската медия, добавяйки, че Ал Багдади може да е бил ранен в крака.

Багдади е жив и е в сирийски град, твърди медия на Хизбула

Багдади е жив и е в сирийски град, твърди медия на Хизбула

Няма информация дали Багдади е заловен

Има многобройни съобщения за смъртта на Ал Багдади, но никое от тях все още не е потвърдено.

През октомври Пентагонът заяви, че вярва, че Ал Багдади все още е жив, а агенцията "Анадолу" цитира говорител на Пентагона, като обясни, че американската разузнавателна служба е проверила и аудиозапис, предполагаем за Ал Багдади, е автентичен.

САЩ не могат да потвърдят, че Багдади е убит

САЩ не могат да потвърдят, че Багдади е убит

"Ислямска държава" твърди, че лидерът им е мъртъв

Преди това руските министерства на отбраната и министерство на външните работи заявиха, че Багдади е бил убит при въздушен удар близо до сирийския град Ракка на 28 май. Тази информация обаче не е потвърдена.

Иракското министерство на вътрешните работи по-късно заяви, че е жив и се крие в Сирия.

Русия не може да потвърди дали е ликвидирала Багдади

Русия не може да потвърди дали е ликвидирала Багдади

Това заяви заместник-министърът на външните работи