Разполагане на многонационални сили в северните части по границата с Турция. Това е едно от предложенията на Ирак, които иракската делегацията е предложила по време на срещата си с турското ръководство в Анкара, се съобщава в официално изявление на делегацията.


Иракската делегация под ръководството на военния министър Абдел Кадер ал Обейди, предложи редица практически мерки, в това число разполагане на многонационални сили, които да извършват постоянен мониторинг и разузнаване на ситуацията по границата между Ирак и Турция, се посочва в изявлението.

Друго предложение на иракската делегация е създаване на съвместна комисия, която да осъществява координация на операции по сигурността на граничните пунктове по границата. Според оценката на Багдад това ще преустанови преминаването на бунтовници от Кюрдската работническа партия от Ирак към Турция и подготовката на атентати на иракска територия.

На преговорите в Анкара се се обсъждали и работата на тристранна комисия с участието и на САЩ, чиято задача да бъде контрола върху деятелността на ПКК и ограничаване на достъпа й до финансови постъпления.

Турция е отхвърлила предложенията на Ирак за регулиране на конфликта, се казва още в прессъобщението. Въпреки това иракската страна счита преговорите за позитивни и посочва, че „вратата на преговори" остава отворена.

По информация на арабски медии Турция продължава да струпва войска по иракската граница. По-рано бе съобщено, че там са съсредоточени около 100 000 войници, което е подготовка за операция по неутрализация на кюрдски бунтовници, които се крият в труднопроходимите и високи местности на територията на северен Ирак.