Цивилни бяха убити в северния нигерийски щат Кадуна след нападение с военен дрон срещу бунтовници и бандити в неделя вечерта, казаха в понеделник губернаторът на щата, религиозен лидер и свидетели, цитирани от "Ройтерс".

Армията на Нигерия, която е подкрепена от Съединените щати, Великобритания и други незападни съюзници в дълга война срещу ислямистки бунтовници на североизток, също извършва смъртоносни въздушни нападения от години в други части на страната.

Губернаторът на Кадуна Уба Сани каза, че мюсюлманите, участващи в празненствата на Маулуд в село Тудун Бири, "са били убити по погрешка, а много други са ранени след нападение с военен дрон, насочено към терористи и бандити".

Сани не посочи броя на засегнатите, но религиозен водач посочи 50 убити, а двама свидетели казаха, че 80 са убити. Ройтерс не може независимо да потвърди числата поради предизвикателствата пред сигурността в региона.

Заместникът на Сани по-рано беше свикал среща по сигурността, на която присъстваха ръководители на агенции за сигурност, религиозни и традиционни лидери, за да разгледат инцидента.

"Главният офицер, командващ една дивизия на нигерийската армия, майор Окоро обясни, че нигерийската армия е била на рутинна мисия срещу терористи, но по невнимание е засегнала членове на общността", каза Самуел Аруван, комисар по вътрешните работи на Кадуна, в изявление след срещата.

Той не даде повече подробности на въпрос на репортери.

Говорителят на армията бригаден генерал Ониеама Нвачукву не отговори на искане за коментар.

Военновъздушните сили съобщиха, че не са участвали в операцията.

Шейх Рабиу Абдулахи, религиозен лидер, който присъства на срещата в понеделник, каза пред репортери, че предполагаем въздушен удар е убил най-малко 50 души по време на религиозен празник.

"Над 50 невинни хора, които се събраха за Маулуд (тържеството), загубиха живота си при бомбардировката", каза той, добавяйки, че това е разкрито по време на брифинга за сигурността.

Данжума Салису, оцелял, каза, че селяните първо чули звука на приближаващ самолет, който бил последван от силен взрив.

"Дори не успяхме да избягаме. Беше силен взрив, който остави над 80 души убити и много от нас ранени", каза той от болничното легло, където се лекуваше за наранявания на ръцете и краката

Абубакар Инуа, селянин от Тудун Бири, каза пред Ройтерс по телефона: "Преброихме над 80 трупа, които са били погребани".

САЩ свалиха дронове на хусите над Червено море

САЩ свалиха дронове на хусите над Червено море

След като бунтовниците атакуваха няколко кораба