Индийският премиер Нарендра Моди спечели исторически трети мандат във вторник, но със значително намалено мнозинство в рядък изборен неуспех за лидер, който държи здраво индийската политика, предава Ройтерс.

Управляващата Bharatiya Janata Party (BJP) на Моди загуби мнозинството в парламента за първи път от десетилетие и ще зависи от своите регионални съюзници, за да събере необходимия брой депутати за управление на най-голямата демокрация в света.

За Моди, чийто рейтинг на одобрение беше най-висок сред световните лидери и който проведе кампания в президентски стил, подобен резултат е първият знак за промяна на положението.

"За BJP да падне под 50% от вота, това е личен неуспех за него", каза Йогендра Ядав, психолог и основател на малка политическа група, противопоставяща се на BJP.

Откакто пое властта преди 10 години, на гребена на вълната на своята хиндуистка националистическа база, Моди е безспорен лидер на управляващия алианс, като опасенията нарастват относно това, което неговите опоненти виждат като плъзгане на страната към авторитаризъм.

Човекът, който като момче продаваше чай в родния си щат Гуджарат, доминира толкова тотално в политиката на Индия през последното десетилетие, че малцина в неговата партия или дори в основната идеологическа група, Rashtriya Swayamsevak Sangh, се осмеляват да му се противопоставят.

Все пак Моди ще бъде едва вторият лидер, спечелил трети мандат след премиера-основател Джавахарлал Неру и обеща трансформиращи следващи пет години.

При него Индия се превърна в най-бързо развиващата се голяма икономика в света и той каза, че иска да я превърне в третата по големина в света след три години след САЩ и Китай.

"Това, което направихме през последните 10 години, е само предварителен преглед, трейлър", каза Моди на неотдавнашен митинг. "Имаме още много работа. Моди извежда страната на различно ниво в света."

Индийски вестник: Луната е индийска!

Индийски вестник: Луната е индийска!

"Индия отива там, където никоя нация не е стъпвала досега"

BJP отхвърли спекулациите на опозицията, че 73-годишният Моди може да се оттеглии, след като навърши 75 години, както направиха някои други партийни лидери през последните години. Моди каза, че иска да положи основите, така че Индия да се превърне в напълно развита нация до 2047 г., 100-ата година на независимост от британското колониално управление.

Идеята би била страната да се превърне в "силна регионална сила, която е и противовес на Китай, но не да обслужва западните интереси, както понякога се твърди, а главно да насърчава интереса, силата и мястото на Индия в международната политика".

Намалялото мнозинство на Моди изключва възможността за промени в светската конституция на Индия, срещу които опозиционните групи предупредиха. Всички подобни мерки изискват подкрепата на две трети от членовете на парламента, с които той не разполага.

През последните години нараснаха опасенията, че хиндуисткият националистически дневен ред на BJP е поляризирал страната, като самият Моди засилва реториката, обвинявайки основния опозиционен Индийски национален конгрес, че ухажва мюсюлманите за гласове.

Задълбочава се спорът между хиндуисти и мюсюлмани в Индия

Задълбочава се спорът между хиндуисти и мюсюлмани в Индия

Хиндуистите претендират за джамии, построени върху стари хиндуистки храмове