Дик Паунд, член на МОК с най-дълъг стаж, смята, че има тримесечен прозорец за решаване на съдбата на Олимпийските игри в Токио, които са заплашени от бързо разпространяващият се коронавирус. В ексклузивно интервю за "Асошиейтед прес",той не звучи тревожно, но говори откровено за рисковете пред Олимпиадата, която се открива на 24 юли.

Паунд е член на Международния олимпийски комитет от 1978 г., 13 години по-дълго от настоящия президент Томас Бах. Според Паунд решението може да се отложи до края на май с надеждата, че вирусът е под контрол. "Много неща трябва да започнат да се случват. Трябва да започнете да увеличавате сигурността, храната, олимпийското село, хотелите, медиите ще влязат в сградата и своите студиа."

И ако се стигне дотам, да не се продължи напред, "най-вероятно ще се търси отмяна. Това е нова война и трябва да се изправим пред нея. Около този времеви период, аз бих казал, че хората ще трябва да попитат: "Под достатъчен контрол ли е, за да можем да сме уверени да отидем в Токио, или не".

Китай във вторник съобщи за 508 нови случая и други 71 смъртни случая, 68 от които в централния град Ухан. В момента Южна Корея има втория най-голям брой случаи в света 977, включително 10 смъртни случая. Струпвания на болестта сега се появяват в Близкия Изток и Европа. Това може да сигнализира за нов етап в разпространението на вируса с 4 смъртни случая, докладвани в Япония.

Паунд насърчава спортистите да продължат да тренират. Около 11 000 се очакват за Олимпиадата и още 4 400 за Параолимпийските игри, които се откриват на 25 август.

"Доколкото знаем, че ще бъдете в Токио. Всички индикации на този етап са, че ще се работи както обикновено. Затова се фокусирайте върху вашия спорт и бъдете сигурни, че МОК няма да ви изпрати в ситуация на пандемия."

Съвременните олимпийски игри от 1896 г. са отменени само през военно време и се сблъскват с бойкотите през 1976 г. в Монреал, през 1980 г. в Москва и 1984 г. в Лос Анджелис. Олимпийските игри през 1940 г. трябваше да бъдат в Токио, но бяха отменени заради войната на Япония с Китай и Втората световна война.

Паунд определя несигурността за основен проблем и повтаря позицията на МОК - че зависи от консултациите със Световната здравна организация, орган на Организацията на обединените нации. Засега игрите не са отменени.

"Това е голямо, голямо, голямо решение и просто не можете да го вземете, докато не получите надеждни факти, на които да го основавате", допълва Паунд.

Според него, какъвто и съвет да получи МОК, "това не изисква отмяна или отлагане на Олимпиадата. Просто не отлагате нещо с размера и мащаба на Олимпиадата. Има толкова много движещи се части, толкова много страни и различни и конкурентни сезони и телевизионни сезони. Не можете просто да кажете, че ще го направим през октомври."

Ако трябва да се направят промени, всяка опция е изправена пред препятствия, преместването в друг град изглежда малко вероятно. "Преместването на мястото е трудно, защото има малко места по света, които биха могли да помислят да подготвят съоръжения за това кратко време".

Кандидатът за кмет на Лондон Шон Бейли предложи британската столица като алтернатива. Губернаторът на Токио Юрико Койке обясни, че това е неподходящо предложение, използващо вируса като "храна" в политическа кампания.

Относно вероятността да се забави с една година, но да останете в Токио, тъй като Япония официално харчи 12,6 милиарда долара за организиране на Олимпиадата: "Тогава трябва да попитате дали можете да задържите балона заедно за допълнителна година. Тогава, разбира се, трябва да впишете всичко това в целия международен спортен график". коментира Паунд.

Паунд каза, че МОК създава "спешен фонд" за такива обстоятелства, който е около 1 милиард долара. Това би могло да финансира международни спортни федерации, които зависят от доходите на МОК да оперират - и от самия МОК. Около 73% от приходите на МОК от 5,7 милиарда долара в четиригодишен олимпийски цикъл са от права за излъчване.

Паунд обясни, че бъдещето на игрите в Токио до голяма степен не зависи от МОК, зависи от вируса.

"Ако стане нещо като испанския грип", добави Паунд, като се позовава на смъртоносна пандемия от началото на 20 век, която уби милиони. "При това ниво на смъртни случаи всеки трябва да вземе лекарства."

СЗО предупреди за коронавируса: Светът трябва да се подготви за пандемия

СЗО предупреди за коронавируса: Светът трябва да се подготви за пандемия

Все пак било рано да се определя като пандемия