Международният олимпийски комитет спря дейността на Руския олимпийски комитет след решението му да включи спортни организации, регистрирани в окупираните украински територии, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Едностранното решение, взето от Руския олимпийски комитет на 5 октомври 2023 г., за включване на регионални спортни организации под юрисдикцията на Националния олимпийски комитет (НОК) на Украйна (а именно Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие) представлява нарушение на Олимпийската харта, тъй като нарушава териториалната цялост на НОК на Украйна, признат от Международния олимпийски комитет (МОК) в съответствие с Олимпийската харта", се казва в изявлението на МОК.

Спирането на дейността на Руския олимпийски комитет означава, че организацията вече не може да служи като национален олимпийски комитет или да получава финансиране от МОК.

В същото време МОК отбеляза, че препоръките на организацията за допускане на руски състезатели като неутрални спортисти на Олимпиадата, приети през март тази година, остават в сила - комитетът си запазва правото да допуска отделни спортисти с руски паспорти до Олимпиадата "в подходящия момент".

35 страни бойкотират Олимпиадата, ако в нея участват спортисти от Русия и Беларус

35 страни бойкотират Олимпиадата, ако в нея участват спортисти от Русия и Беларус

Изявление на украинския премиер