Молдова поиска от трима руски дипломати да напуснат страната в рамките на седем дни, в израз на солидарност с Великобритания след отравянето на бившия руски шпионин, съобщава молдовското външно министерство на своя уебсайт и цитирано от "Спутник".

"Решението на властите на Република Молдова е солидарност с Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и вследствие на заключенията на Европейския съвет от 23-24 март 2018 г., който характеризира атаката в Солсбъри като заплаха за колективната сигурност и международното право", се казва в изявление на министерството.

Подобни ходове са предприети от 16 страни от Европейския съюз, както и от САЩ, Канада, Норвегия, Украйна и няколко други страни.

НАТО експулсира седем руски дипломати
Обновена

НАТО експулсира седем руски дипломати

Освен това НАТО отказва да издаде акредитации на други трима

Този ход обаче е притеснителен за президента на страната Игор Додон. "Аз съм изключително възмутен от решението на молдовското правителство да експулсирам трима руски дипломати, категорично осъждам тази провокация срещу Русия", коментира той. 

Додон допълва от Фейсбук, че "Молдова няма съюзнически ангажименти към Обединеното кралство и други членове на НАТО, за да предприеме такива стъпки, като използва принципа на солидарност".