Молдова провежда в неделя местни избори, съобщава Moldpress. Гражданите с право на глас от Молдова избират днес своите кметове и съветниции.

1958 избирателни секции бяха отворени в 07:00 часа. Гласуването ще приключи в 21:00 часа.

До 19 часа гласуваха над 1 110 000 избиратели (около 40 на сто) от вписаните в списъците 2 758 810. Под 25 на сто е избирателната активност в няколко населени места. Това каза на брифинг председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Анжелика Караман.

По данни на ЦИК към 17 часа, най-активни избиратели са хората на възраст между 56 и 65 години - 23 на сто. Най-пасивни са младежите на възраст между 18 и 25 години, чиято избирателна активност е 5,6 на сто. Участието на жените в изборите е над 55 на сто, а на мъжете - около 44 на сто.

Според ръководството на ЦИК населеното място с най-висока избирателна активност остава Покровца, Северен Дондюшенски окръг, където до горепосочения час е отчетена избирателна активност над 77 на сто. Населеното място с най-ниска избирателна активност е от автономната териториална единица Гагаузия, където до 19 часа са гласували по-малко от пет на сто от избирателите.

В община Кишинев до 19 часа са гласували над 39 на сто от избирателите.

Повторно гласуване ще се проведе в осем населени места в Молдова, където не е преминат избирателният праг за местните избори. Сред тях е и Гагаузия. Гласуването ще се проведе след две седмици.

Припомняме, че вотът се провежда на фона на обвинения към Русия в опити за намеса. 

Мая Санду обвини Русия, че купува избиратели

Мая Санду обвини Русия, че купува избиратели

Този уикенд в Молдова предстоят местни избори

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обвини Русия в сряда, че "купува" избиратели, като насочва пари към промосковски политически партии.

Санду, която осъди руската инвазия в Украйна и обвини Русия, че се опитва да я свали с преврат, каза, че Москва е насочила еквивалента на близо 5 милиона долара за два месеца във финансиране за "престъпни групи". Това включва и забранена партия, водена от избягалия в Израел бизнесмен Илан Шор.

Тя призова гласоподавателите да подкрепят нейните съюзници пред урните в неделя, за да демонстрират подкрепа за нейната визия за преминаване на Молдова към основния европейски мейнстрийм и присъединяване към Европейския съюз.

"Преди това Русия купуваше хората, които управляваха Молдова", каза Санду в интервю за Jurnal TV, имайки предвид корупционните скандали в бившата съветска република преди нейната убедителна победа на изборите през 2020 година.

"Вече няма тази възможност. Сега купува молдовски граждани. Кремъл използва различни категории хора... Има хора, които работят за Кремъл и отиват в Москва, за да вземат пари", каза тя.

Молдова обвини бизнесмен, че е налял 50 млн. евро за финансиране на протести

Молдова обвини бизнесмен, че е налял 50 млн. евро за финансиране на протести

Илан Шор е ключова фигура в опитите на Русия да спечели политическо влияние над Молдова

Изборите в неделя са смятани за барометър на проевропейския стремеж на Санду. Митинг с участието на десетки хиляди души в Кишинев подкрепи нейната политика през май, но подкрепата за нея е по-малко сигурна в по-малките градове и селските райони.

Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и членката на ЕС Румъния, блокира достъпа до основните руски новинарски сайтове в навечерието на изборите.

Москва осъди този ход като опит да се откаже на молдовците достъп до алтернативни възгледи и обвини президента в разпалване на антируски настроения.

Шор, осъден задочно на затвор по-рано тази година за ролята си в корупционния скандал за 1 милиард долара, се подиграва на проевропейската кампания на Санду и организира демонстрации от изгнание в Израел, призовавайки за сваляне на нейното правителство.

Неговата партия беше обявена за незаконна от Конституционния съд на Молдова и няколко от нейните кандидати бяха лишени от право на участие в изборите.