Възможното разгръщане на американска противоракетна отбрана в Румъния няма по никакъв начин да повлияе на сигурността на Молдова.
Това заяви вицепремиерът на страната Виктор Осипов, цитиран от агенция Новости.

Той допълва, че в момента всички говорят само за противоракетната отбрана в Румъния, включително и тези, които не са специалисти.

Припомняме, на 4 февруари румънският президент Бъсеску обяви намерението си на територията на страната да бъде разгърнат американски противоракетен щит, а от своя страна Вашингтон потвърди тези планове.

Това отново се оказа конфликтно, тъй като Русия разглежда тази система като пряка заплаха за своята сигурност, въпреки уверенията, че тя е насочена към възможна заплаха от страна на Иран.

Виктор Осипов коментира и изявлението на лидера на непризнатата република Приднестровие Игор Смирнов, който обяви, че е възможно при това положение на територията на неговата страната на бъда разположена руска ПРО.

„Като отговор на Румъния, Приднестровието, начело с нейния лидер Игор Смирнов, е готово да предостави територия за всичко, включително и на Черноморския флот", коментира молдовският вицепремиер на Виктор Осипов.