Молдовските власти обвиниха Москва, че стои зад многохилядните протести, които се провеждат в страната заради високите цени на енергията и поскъпването на живота. 

Вътрешният министър на Молдова Анна Ревенко смята, че вътрешната сигурност на страната ще бъде подложена на още по-сериозни изпитания. В интервю за румънското издание Antena3 Ревенко каза, че "укриващи се престъпници" и Москва стоят зад протестите в Молдова и тяхната "цел е да дестабилизират ситуацията в Молдова и да отслабят страната, за да я използват като разменна монета в преговори с Европа".

"Ситуацията все още е много нестабилна. Ситуацията е такава, че предизвикателствата само ще се задълбочават. Това, което се случва през последните няколко дни, показва, че това е реалност, за която трябва да сте подготвени 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", каза Ревенко.

Министърът заяви още, че протестите в Молдова са били планирани с цел дестабилизиране на ситуацията в страната.

"Това са бегълци, които се опитват да избягат от правосъдието. Разбира се, те действат в съгласие с определени страни. Москва също, както виждаме, е зад него. Фокусът е върху дестабилизиране на ситуацията в Молдова, правене на страната, обществото, властите уязвими с помощта на пропаганда, фалшиви новини, блокиране на бизнеса, дискредитиране на властите, лидерите, включително правоприлагащите органи. Всичко това, за да получим отслабена държава и да я използваме като разменна монета в европейското пространство", каза Ревенко.

Протест в Молдова

Протест в Молдова

Недоволство на опозицията срещу високите цени

Според вътрешния министър молдовските власти работят заедно с международни партньори, за да се намесят, ако е необходимо. "Всеки акт с подривен характер, всеки подривен акт срещу държавата ще бъде съответно наказан", добави тя.

Припомняме, че партия "Шор" проведе много протести през последните месеци. Тя настоява за оставката на президента, разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори. Наскоро към протестите се присъедини партията "Изграждане на Европа у дома" (ПАСЕ), ръководена от издирвания Георгий Кавкалюк.

Прозападният президент Мая Санду каза, че целта на организаторите е да дестабилизират ситуацията в страната.

"Те искат власт толкова силно, че обещават на Москва да организират държавен преврат и да назначат правителство, чрез което Русия да използва страната ни във войната", каза Санду.

Многолюдни антиправителствени протести в Молдова

Многолюдни антиправителствени протести в Молдова

В страната има недоволство заради проблемите с "Газпром"

Припомняме, че Молдова е изцяло зависима от Русия за своя природен газ. Русия използва зависимостта на Молдова от нейния газ, за ​​да окаже натиск върху страната за нейното привеждане в съответствие със Запада, включително осъждането на войната в Украйна. Тарифите за енергия за домакинствата са се увеличили шест пъти през последната година.

Високите цени доведоха и до протестите.