Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази страната си в прозападен курс и като твърд поддръжник на Украйна, въпреки че се бори под натиска на руски енергиен и политически изнудване. Това направи тя в речта си пред румънския парламент, съобщи АП. 

"Искам всички да знаят, че Молдова избира да бъде свободна и да продължи своя европейски път, независимо от обстоятелствата. Готови сме да платим цената на нашата свобода", заяви Санду.

Агенцията припомня, че Молдова е изцяло зависима от Русия за своя природен газ. Докато Санду говори пред румънските депутати, отцепилият се регион на страната Приднестровие спря да доставя електричество на останалата част от Молдова. В подкрепяния от Москва сепаратистки регион се намира и най-голямата газова електроцентрала в Молдова, която доставя около 70% от нуждите на страната от електроенергия.

Прекъсването на електрозахранването последва съобщението в понеделник от министъра на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину, че държавната енергийна компания Energocom не е успяла да подпише договор през ноември с централата поради 40% намаление на доставките на руски природен газ.

Спину каза, че руският газов гигант "Газпром" се е съгласил да доставя на Молдова 5,7 милиона кубически метра газ на ден, което е едва 51% от необходимото на страната, за да осигури електричество за своите 2,6 милиона души.

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Страната трябва да изплати дълговете си за доставено синьо гориво до 20 октомври

Русия използва зависимостта на Молдова от нейния газ, за ​​да окаже натиск върху страната за нейното привеждане в съответствие със Запада, включително осъждането на войната в Украйна. Тарифите за енергия за домакинствата са се увеличили шест пъти през последната година.

"Газпром" многократно е заплашвал да прекъсне напълно тръбопроводите на бившата съветска република. Молдова стана кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС) през юни - по същото време, когато съседна Украйна го направи.

"Осигуряването на електроенергия за страната е ежедневно предизвикателство. Сега молдовските семейства харчат около 75% от доходите си за енергия, каза още Санду пред румънските депутати. Рискуваме да останем без газ и ток през идващата зима.

Санду също така обвини проруските политически сили в Молдова, че "цинично експлоатират трудностите и недоволството на хората, за да генерират хаос и да ни върнат назад от нашия европейски път". Тя цитира имената на над 20 молдовски и руски физически и юридически лица, санкционирани от САЩ миналата седмица за подпомагане на руските усилия за манипулиране на политиката на Молдова. Групата включва Илан Шор, живеещ в Израел молдовски олигарх и лидер на популистката партия Шор. Поддръжниците му организираха многодневни протести в столицата на Молдова миналия месец, с лозунги срещу политиката на правителството, като "Не на Студената война, не на студената зима".

Многолюдни антиправителствени протести в Молдова

Многолюдни антиправителствени протести в Молдова

В страната има недоволство заради проблемите с "Газпром"

Държавният департамент заяви, че Шор работи с "корумпирани олигарси и базирани в Москва организации, за да създаде политически вълнения в Молдова" и да подкопае усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Санду по подобен начин обвини корумпираните политически актьори в Молдова, че работят за интересите на Русия, докато насилието от войната на Кремъл в Украйна се разпространява в тяхната страна.

Припомняме, че в понеделник руска ракета падна в молдовски граничен град, когато украинските сили я свалиха. Жителите на Наславча казаха, че са потресени от експлозията, която причини щети, но без жертви. Русия е изстрелвала ракети над Молдова към Украйна, но инцидентът в понеделник беше първият по рода си. Външното министерство на Молдова отговори, като експулсира служител на руското посолство от своята територия.

"Всички сме в опасност, тъй като за Русия няма правила или ограничения. Нуждаем се от помощ, за да оцелеем като част от свободния свят", каза Санду.