Парламентът на Молдова призна в четвъртък инвазията на Русия в Украйна за геноцид заради действията на Москва по отношение на децата в окупираните райони, съобщи "Ройтерс". Приятелски настроените към Кремъл опозиционни партии отказаха да участват в гласуването.

60 от всичките 101 депутати подкрепиха декларация, каквато вече е приета от парламентите на няколко държави, като също предложиха страната да продължи да предоставят помощ на бежанците от войната в Украйна.

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Тя предлага връщане на страната в орбитата на Русия

Продължаващата над две години инвазия, осъдена от проевропейския президент Мая Санду, засегна и територията, разположена между Украйна и Молдова, в който са паднали голям брой отломки от дронове и ракети.

Заместник-председателят на парламента Дойна Герман акцентира върху убитите или изчезнали деца по време на войната. Освен това близо 20 000 деца са отведени в Русия, по данни на украинското правителство.

В Молдова отново са открити елементи от руски дрон - камикадзе

В Молдова отново са открити елементи от руски дрон - камикадзе

Властите провеждат разследване

Реджина Апостолова от опозицията обвини Партията на действието и солидарността (PAS) на Санду в двоен стандарт, заявявайки, че парламентат трябва да осъди също страданията на децата в бивша Югославия. Олег Райдман от комунистическата партия призова за предпазливост, като каза, че геноцидът е правен термин с критерии, които трябва да бъдат изпълнени.

Раду Мариан от управляващата партия отхвърли възраженията на опозицията. "Това са наши съседи. Хиляди украински деца, деца на бежанци, са настанени тук", коментира тя.

ISW: На 9 май в Кремъл говорят за подобен на нацистки "геноцид" в Молдова

ISW: На 9 май в Кремъл говорят за подобен на нацистки "геноцид" в Молдова

На парада Путин се опита да се представи като ефективен дипломат начело на коалиция