Молдова е "предпазлив оптимист", че може да започне официални преговори за присъединяване към ЕС преди европейските избори. Това заяви молдовският външен министър, цитиран от Ройтерс.

Михай Попсой посочи, че страната остава нащрек за руските усилия за дестабилизация. По думите му Молдова преговаря с партньори за засилване на своите способности за противовъздушна отбрана, въпреки че бюджетните й ограничения затрудняват подобни усилия.

Той отбеляза, че Молдова е започнала процеса на проверка на механизма за членство в ЕС миналата седмица. Скринингът е процесът, при който Европейската комисия извършва подробна проверка, заедно със страната кандидатка, на всяка област на политиката, известна като "глави", за да определи колко добре е подготвена страната. След като докладът е завършен, Комисията препоръчва или директно започване на преговори, или първо да бъдат изпълнени определени условия.

Преговорите се провеждат между министри и посланици на правителствата на ЕС и страната кандидатка в така наречената междуправителствена конференция.

Надяваме се да започнем да отваряме преговорните глави, да проведем междуправителствената конференция преди изборите през юни, защото разбираме, че след изборите ще има няколко месеца на уреждане и ние нямаме дни за губене, не на последно място месеци. Загубихме десетилетия, подчерта Попсой.

Попсой вярва, че има достатъчно консенсус в рамките на ЕС, че дори потенциалното нарастване на крайнодясното представителство в Европейския парламент е малко вероятно да попречи на процеса.

Опитахме се да отидем над и отвъд, когато става въпрос за вътрешния процес на реформи, защото знаем, че в крайна сметка не го правим за ЕС, ние го правим в името на нашите граждани, за подобряване на жизнения стандарт и качеството на живот, каза още той.

Малката бивша съветска република, ръководена от проевропейския президент Мая Санду, получи зелена светлина от ЕС през декември да започне преговори за присъединяване към 27-членния блок, заедно със съседна Украйна. И двете страни са изправени пред дълъг процес, включващ много промени и реформи за постигане на стандартите на ЕС.

Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС

Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС

Грузия ще получи статут на кандидат