Искането на руския президент Владимир Путин да бъдат отменени санкциите срещу Русия и други страни, във връзка с извънредната ситуация с коронавируса, е проява на арогантност. Такава позиция изрази политологът Момчил Дойчев, преподавател в Нов български университет и съпредседател на Атлантическия съвет на България.

"Руският президент Владимир Путин поискал от страните във формата Г-20 временно да отменят санкциите за внос на стоки от първа необходимост срещу страните, пострадали от пандемията на коронавируса, известен като COVID-19. Путин, чиято страна е обект на западни санкции заради анексията на Крим и конфликта в Донбас, заявил, че страните от Г-20 трябва да "въведат солидарен мораториум за ограниченията по отношение на стоки от първа необходимост, а също така на финансови трансакции за закупуването им." По думите му става дума "преди всичко... за страни, които повече от другите страдат от пандемията", защото "това е въпрос на живота и смъртта на хората, това е чисто хуманитарен въпрос." Владимир Путин удобно забравя, че санкциите бяха наложени само на лица от върхушката на Кремъл, които са пряко отговорни за незаконното анексиране на Крим и за продължаващата руска агресия в Източна Украйна. Путин удобно забравя, че не Западът, а Русия наложи санкции на ЕС и САЩ, като забрани оттам вноса на храни и други стоки." - коментира политологът в социалната мрежа Фейсбук.

Той подчертава, че руският президент не дава знак за конструктивно отношение по проблемите, заради които бяха наложени санкциите.

"Путин, молейки за сваляне на санкциите, не каза, че ще отмени незаконното анексиране на Крим и че ще го върне на Украйна, че ще спре военната си агресия в помощ за сепаратистите в Донбас и ще съдейства за възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Нали доскоро Путин твърдеше, че Руската федерация не страда изобщо от санкциите на Запада?

Нали часове преди това в обръщение пред нацията заяви, че в Русия няма чак такава опасност от коронавируса и няма пандемия?

Какво се промени не за дни, а за няколко часа?

В същото време научаваме за руска военноморска провокация в Ламанша срещу Великобритания. В същото време руски военен самолет прелита незаконно над Ирландия. В същото време продължават руските бомбардировки над болници и училища в непокорните провинции на Сирия.

Докато Русия не спре агресията си срещу Украйна, докато не спре хибридната си пропагандна агресия срещу Европейския съюз и НАТО, Путин не бива да очаква преразглеждане на санкционния режим. Разбира се, ако Русия изпадне в дълбока хуманитарна криза, то Западът със сигурност ще й помогне. Това е възможно да стане и при запазен санкционен режим. Но режимът на Путин би следвало да се смири в тази пандемична ситуация и да покаже поне малко добра воля и зачитане на хуманитарните правила и международното право." - категоречен е Момчил Дойчев.