Губернаторът на американския щат Монтана Грег Джанфорте подписа в сряда закона за забрана на TikTok, приет преди месец. Това официално направи Монтана първия американски щат, който забранява популярното приложение за кратки видеоклипове, съобщава "Ройтерс".

Монтана обаче няма да налага никакви санкции на лица, използващи приложението.

Забраната трябва да влезе в сила на 1 януари 2024 г. и почти сигурно ще бъде изправена пред правни предизвикателства.

TikTok, собственост на китайската технологична компания ByteDance, не отговори на въпрос на "Ройтерс" дали планира правни действия.

Американският щат Монтана става първия забранил TikTok напълно

Американският щат Монтана става първия забранил TikTok напълно

Приет е законопроект

По-рано TikTok излезе с изявление, в което се казва, че новият закон "нарушава правата на Първата поправка на хората от Монтана, като незаконно забранява TikTok", и каза, че "ще продължи да работи за защита на правата на нашите потребители в и извън Монтана".

TikTok, който има над 150 милиона американски потребители, е изправен пред нарастващи призиви от американски служители да забрани приложението в цялата страна поради опасения за потенциално влияние на китайското правителство върху платформата.

Джанфорте, републиканец, каза, че законопроектът ще допринесе за "нашия споделен приоритет за защита на жителите на Монтана от наблюдението на китайската комунистическа партия".

Джанфорте се опитваше да убеди законодателния орган на щата да разшири забраната до други приложения за социални медии, които предоставят определени данни на чуждестранни противници.

TikTok многократно отрече, че някога е споделял данни с китайското правителство и каза, че компанията няма да го направи, ако бъде поискана.