Новият премиер на Италия Марио Монти ще представи днес състава на кабинета си пред президента на страната Джорджо Наполитано, съобщи Би Би Си.

Вчера телевизионният канал Sky TG24.съобщи, че Наполитано се е срещнал с Монти и  му е възложил да състави новото правителство.

Приемникът на Берлускони на премиерския пост проведе двудневни консултации с представители на парламентарните политически сили за състава на кабинета.

Според председателя на долната камара на италианския парламент Джанфранко Фини, правителството може да получи одобрението на депутатите още през тази седмица.

Очаква се то да бъде съставено от технократи.
Новият кабинет ще се нуждае от стабилна парламентарна подкрепа, за да осъществи оздравителните икономически мерки, предвиждащи строги икономии.

До момента само една от големите партии заяви, че не подкрепя новото правителство - консервативната Северна лига.

Монти увери, че ще действа енергично, за да започне „в пределно кратки срокове" намирането на решения за проблемите на италианската икономика.

Той има намерение да остане на премиерския пост до края на мандата на парламента, който изтича през 2013 г.

Припомняме, на 13 ноември президентът Наполитано посочи Монти като новия премиер на Италия, след като два дни по-рано Силвио Берлускони подаде оставка.