Шпионството става все по-трудно, защото същите технологии, които залавят терористи, понякога разкриват разузнавателни операции, заяви директорът на Мосад, цитиран от "Ройтерс".

Йосиф (Йоси) Коен участва във финансова конференция, организирана от израелското министерство на финансите, в една от редките си публични изяви. Предполага се, че може да е излязъл от "сенките", за да защити средствата, персонала и финасирането, които "са направили Мосад втората по големина шпионска организация на Запад" след ЦРУ на САЩ, коментира израелският всекидневник "Аарец".

Коен описа Мосад като върха на копието на Израел срещу заплахи като иранските ядрени и ракетни проекти и иранската подкрепа за палестинските ислямисти на Хамас.

"Навсякъде, където трябва да отидем, трябва да вземем предвид факта, че службите за сигурност стават все по-силни. За обикновените хора, тези нови технологии са добри. За хората, които не искат, въпросът, разбира се, е предизвикателство от различно естество", обяснява Коен.

"Можете да си представите, че голяма част от проблемите или предизвикателствата пред агенцията говорят за факта, че вашият паспорт е по същество във вашия пръстов отпечатък, в ретината или във вашето лице", коментира Коен, описвайки такива мерки, които често са предназначени главно за борба с тероризма, а не срещу контраразузнаване.

"Всичко това, което много ни засяга, се е променило до неузнаваемост и то лавинообразно", допълва той.

През 2010 г. Обединените арабски емирства обвиниха Мосад в убийството на търговец на оръжие на "Хамас" в Дубай и публикуваха видео  на ударния екип от камери за наблюдение, както и фалшивите им западни паспорти.

Откакто Коен пое Мосад през 2016 г., се смята, че Мосад са убили хора от "Хамас" в Малайзия и Тунис. Но при нито един инцидент не се появява публикацията, подобна на Дубай, което показва, че убийците избягват наблюдението.

Коен похвали американския президент Тръмп, за оттеглянето от международната ядрена сделка с Иран и призна Йерусалим за столица на Израел, който съответно ужаси големите европейски съюзници на Вашингтон и разгневи палестинците.

Коен коментира че различни сили се справят с горещи точки в Близкия Изток като Сирия "разбира се, това много се влияе от промяната в подхода, откакто Тръмп стана президент, което според мен е много благоприятно за нас".