За силна експлозия в центъра на турската столица Анкара, предават световните агенции.

Взривът е в деловия  и транспортен център на града край площад Къзълай, близо до министерството на образованието. 

Висш представител на турските спецслужби заяви пред Ройтерс, че кюрдската Работническа партия (ПКК) стои зад атентата.

Според информация, цитирана от турските медии, става въпрос за атентат с кола-бомба, като има най-малко 34 загинали и множество ранени. 

Един или двама от загиналите са били терористи. Властите работят по версията, че жена-камикадзе може да е замесена в нападението.

От офиса на управителя на Анкара уточниха, че 23 души са били убити при атентата, а други четирима са починали на път за болница. Другите загинали са открити при разчистването на мястото на взрива.

Други 125 са били ранени. 19 от тях са в критично състояние.

Нито една групировка не е поела отговорност за атентата. Премиерът Ахмет Давутоглу е свикал извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщава Би Би Си.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който е на визита в Истанбул, е бил уведомен за атентата, уточнява в. „Хюриет”. Държавният глава се очаква да се завърне в Анкара тази нощ.

Турският медиен регулатор междувременно излезе със забрана да се отразява нападението.

Ударът е бил до централна автобусна спирка, пълна с хора. В. "Дейли Сабах"  съобщава, че автомобилът, натъпкан с експлозиви, се е взривил между два автобуса.

На 11 март Американското посолство в Анкара е разпространило предупреждение до американските граждани, става ясно от постинг в Twitter. В него се казва, че са възможни скорошни терористични актове с цел турски правителствени сгради.

Русия няма информация за пострадали нейни граждани в терористичния акт в Анкара, съобщава руското МВнР.

 

Площад Къзълай е основен транспортен терминал на Анкара. Той е известен като търговското сърце на столицата. Освен това тук се намират много заведения, кина, ресторанти и атракции за отдих.

Днешната експлозия става на около километър от мястото, където бомба, поставена от прокюрдската Работническа партия, уби 29 души на 27 февруари.

Анкара също така беше разтърсена от експлозия на 10 октомври 2015 г. Тогава бяха убити 102 души, които участваха в мирна демонстрация.

 

Очаквайте подробности...