Военно учение в Полша събира почти 31 000 бойци от 25 страни-членки на НАТО и страни-участнички в инициативата „Партньорство за мир“. Там има и около 2 900 специализирани машини на Сухопътните войски, над 100 самолета и хеликоптери и 12 кораба.

Те се включиха в многонационалното учение „Анаконда 16“, което се провежда на полигоните, в тренировъчните центрове и авиобазите на Въоръжените сили на Република Полша, съобщиха от българското военно министерство.

Българските въоръжени сили изпратиха два изтребителя МиГ-29. 

От Българската армия участват 284 военнослужещи и 55 единици техника. От състава на Сухопътните войски в него участват 234 военнослужещи с техника, щатно оръжие, снаряжение, бойни припаси и екипировка, разположени на учебен полигон „Дравско Поморские”.

Те са от състава на Карлово, Пловдив, Мусачево. От Военновъздушните сили участват 26  бойци от военни формирования София и Граф Игнатиево. От тях 7 са пилоти, и 19 -  инженерно-технически и логистичен състав. Те са със снаряжение, екипировка и инженерно-техническо имущество и два самолета МиГ-29.

Българските военнослужещи и техника ще бъдат дислоцирани в 22-ра авиобаза в Малборк, Полша. От служба „Военна полиция“ са включени общо 24 военнослужещи от РС „Военна полиция”, София, с 4 (четири) бронирани автомобили тип „Sand Cat”, щатно оръжие, снаряжение и екипировка. В учението участват като наблюдатели и двама военнослужещи от дирекция „Операции и подготовка“.

"Анаконда 16" е двустепенно учение - на оперативно и на тактическо ниво, с реални действия на местността, за подготовка и интегриране на националната система за командване и управление и военните структури, в съюзна, съвместна и многонационална среда.

Целта е да се тренират съюзнически и коалиционни сили при планиране и провеждане на операции в отговор на предприетите мерки за сигурност. Учението е най-голямата демонстрация на способностите на Алианса преди срещата на Върха на НАТО през юли 2016 г. в полската столица Варшава.