Шефът на комитета по външна политика в Бундесгата Норберт Рьотген заяви, че Германия действително е готова да въведе нови санкции по отношение на русия заради развитието на ситуацията в Сирия.

Изявлението политикът дава в интервю за Süddeutsche Zeitung, цитирано от ТАСС.

На въпрос дали е възможно въвеждането на санкции срещу Русия заради ситуацията в Сирия, Рьотген отговаря положително, като посочва, че на инициаторите на въвеждането на санкции е нужен само повод за това.

Германският политик е категоричен, че Москва трябва да понесе своя дял от отговорността за случващото се в Сирия
„Отсъствието на последствия и санкции в отговор на тежките военни престъпления би било скандално", счита депутата от Християн-демократическия съюз.

Рьотген подлага и на жестока критика останалите европейски правителства, които не желаят да назовават нещата със собствените им имена” и не предприемат необходимите мерки по отношение на Русия.

И The Wall Street Journal преди няколко дни съобщи, че кабинетът на Ангела Меркел планира да въведе нови санкции по отношение на Русия като ответна мярка на политиката на Москва в Сирия. The Wall Street Journal се позоваваше на източник близък на федералното правителство.

Тогава отговорът на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков беше, че Кремъл не вижда никакво основание за налагане на санкции, предвид на това, че Русия се явява единствената държава, чиито въоръжени сили се намират в Сирия законно.