Процесът по предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква вече е необратим, пише в. "Washington Post" с позоваване на френския митрополит Емануил, който е участвал във взимането на решението. По думите му, все още не са завършени необходимите процедури по предоставянето на томоса за автокефалия.

Стремежът на украинците към църковна независимост среща яростен отпор от страна на руската църква. Днес московският патриарх Кирил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей в последен опит да осуети отделянето на украинците от структурата на Московската патриаршия.

"Днес Вселенският патриарх повтори лично при срещата с йерарсите от църквите, че решението е взето и нямаме намерение да отстъпваме от него. Затова ние ще го следваме и работим по изпълнението му." - коментира митрополит Емануил.

Той допълва, че процесът вече е в заключителната си фаза.

"Изготвянето на томоса, който представлява решението по този въпрос, е във финалната фаза. Но има още работа, която трябва да се свърши." - посочва митрополитът.

След разговорите в Истанбул руският Кирил заяви, че срещата му с Вартоломей е преминала "добре", но според отразяващите темата журналисти, той е бил нервен и си е тръгнал твърде бързо - без да остане за обяд, както се е очаквало.

Впоследствие беше разпространено кратко официално изявление от него:
"Разговорът беше много правилен, разговор между главите на две църкви, осъзнаващи отговорността си за състоянието на вселенското православие и за състоянието на човешките души на тези места и в тези страни, които се намират под нашата отговорност."

Макар че съобщението оставя впечатление за разговор между равни, на журналистите е направило впечатление, че Вселенският патриарх се е обърнал към руския с "Ваше блаженство", което е обръщение към йерархично подчинен духовник.

Руската православна църква твърди, че Вселенската патриаршия не може да предоставя автокефалия по своя преценка, а трябва да се постигне компромис между всички поместни църкви.
Руската църква изначално оспорва върховенството на Вселенската патриаршия и опитва да си присвои върховенство в православието, в духа на вековните амбиции на Москва да бъде "Третият Рим".

Аналогична е мотивацията, с която руската църква се противопоставя и на даването на автокефалия на македонската църква.

По същия начин Москва се бори и срещу българската църковна независимост по време на Възраждането.

В. "Washington Post" отбелязва, че Украйна придава особено значение на решението на Вселенската патриаршия, тъй като го приема като важна крачка в консолидацията на украинската национална идентичност.

 

Руски хакери и московският патриарх обсаждат Вартоломей заради украинската автокефалия

Руски хакери и московският патриарх обсаждат Вартоломей заради украинската автокефалия

Аудиенция на 31 август…