Руският президент Дмитрий Медведев е потвърдил готовността на Русия да развива пълноформатни и пълноценни отношения със САЩ, съобщава РИА Новости.

Медведев е казал това на среща с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън, който е на визита в Москва. Той е изразил надежда, че Байдън ще остане с нови, по-приятни впечатления от визитата си в руската столица, тъй като отдавна не е бил в нея и това ще допринесе за създаването на по-пълноценни условия за сътрудничество.

Медведев е предал също на Байдън своите благопожелания към президента Барак Обама и на свой ред е получил ответни поздравления чрез Байдън.

В хода на срещата руският президент е предложил на Байдън да обсъдят руските предложения за противоракетна отбрана, направени по-рано.

НАТО настоява в рамките за създаване на система за ПРО за Европа ("ЕвроПРО") Русия и Алиансът да създадат две независими, но координирани системи, докато Русия води преговори с европейските членове на НАТО за създаване на единна система.

Сред темите на срещата е била и ситуацията в Северна Африка и Близкия изток.

От своя страна след срещата Байдън заявил, че Москва и Вашингтон са постигнали прогрес в политиката по „презареждане" или „рестартиране" на двустранните отношения, въпреки прогнозите на скептиците.

Постигнати са общи позиции по важни въпроси като севернокорейското урегулиране, Иран, Афганистан и други направления.

Терминът „презареждане" беше използван за първи път на срещата на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар Хилари Клинтън през март 2009 година в Женева. На тази среща Клинтън подари на руския си колега голям червен бутон на жълта основа като символ на стремежа на американската администрация за презареждане на отношенията между Москва и Вашингтон. Лавров и Клинтън символично натиснаха този бутон, давайки старт на този нов процес.