Външното министерство на Русия отказа да потвърди или отрече информациите за плановете на държания секретар на САЩ Рекс Тилърсън да посети Москва. Ведомството изразява своята изненада от "редовното изтичане" на информация от Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че в понеделник източници съобщиха за агенцията, че Тилърсън планира да пропусне своята първа среща на 28-те съюзника на НАТО през април и да остане в САЩ заради визита на китайския президент и след това да отиде в Русия.

Говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова заяви в отговор на медийни запитвания за потвърждение на визитата на Тилърсън в Москва, че министерството не е "подготвено да потвърди или отрече тази информация".

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети Русия

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети Русия

След форума ще отлети до Москва

"Но ние със сигурност сме изненадани от редовното изтичане на чувствителна информация от Вашингтон", написа тя във Фейсбук.

"Време е политическият елит в САЩ да разбере ако "руските хакери" отново са влезли в сървърите на Държавния департамент или заплахата за американската киберсигурност е с американски произход в края на краищата", допълва тя.

Зам.-външният министър Сергей Рябков заяви по-късно, че не е запознат за плановете на Тилърсън да посети Москва.

Пропускането на срещата на НАТО и посещението в Москва може да похрани схващането, че администрацията на Тръмп може да приотизира отношенията на САЩ с великите сили пред по-малките държави, които зависят от Вашингтон за сигурността.