В Киев възпрепятстват разследването на събитията от 2 май 2014 г. в Одеса, независимо от призивите на международните организации, съобщиха от Руското външно министерство, цитирани от руски медии.

"Тази вледеняваща трагедия, която потресе целия цивилизован свят, стана в резултат на политиката на украинските националистически сили, добрали се до властта в резултат на държавен преврат", подчертаха от министерството.

Порошенко събра хиляди привърженици по улиците и на Майдана в Киев

Порошенко събра хиляди привърженици по улиците и на Майдана в Киев

Според него Зеленски щял да бъде слаб президент и да работи в полза на Русия

От руското външно министерство отбелязаха, че мълчание спазват и "западните куратори (наставници - б.р.) на Киев", тъй като не им е изгодно да признаят, че под тяхна опека на кормилото на страната стоят сили, в чиито ръце са до лактите в кръв".

От външното министерство очакват Украйна все пак да създаде условия, при които властите да намерят сили да представят "обективно и безпристрастно разследване", а отговорните за тези събития да понесат "заслужено наказание".

След смяната на властта в Украйна, антимайданските активисти организираха палатков лагер на полето Куликово в Одеса в знак на протест. В следобеда на 2 май 2014 г. в района на Греческия площад започнаха битки между антимайданските активисти, от една страна, и футболните ултраси от Харков и Одеса, както и радикалите на Евромайдан, от друга.

Борбата приключи с разрушаването на палатковия лагер и изгарянето на Дома на профсъюзите, в което представители на "антимайдан" потърсиха убежище. В същото време много от онези, които се опитаха да избягат, бяха простреляни от тълпата радикали. Жертвите на трагедията в този ден бяха 48 души. Над 250 души бяха ранени.

Янукович иска преоценка на Евромайдана от Тръмп
Обновена

Янукович иска преоценка на Евромайдана от Тръмп

Главната причина за трагичните събития

На 2 май 2019 г. мониторингова мисия на ООН представи аналитичната справка "Отговорност за убийства и насилствена смърт на 2 май 2014 г. в Одеса". Според огранизацията, в документа бе представен детайлен разбор на събитията с 5-годишна давност. Очаква се справката да даде нов импулс на разследването на трагедията, още повече, че в страната се смени властта.