Украинският президент Петро Порошенко събра поддръжниците си в последен опит да запази поста си в навечерието на втория тур на президентските избори, които ще се проведат в неделя, съобщава "Асошиейтед прес".

Порошенко, който губи с убийствена разлика в социологическите проучвания, свика демонстрацията на няколко хиляди души в столицата Киев преди телевизионния дебат довечера срещу опонента си, комика Володимир Зеленски, който стана популярен благодарение на телевизионно шоу, където играе украинския президент. Дебатът, който ще се проведе на футболен стадион, ще бъде първият път, когато опонентите ще се изправят един срещу друг в президентската кампания.

Зеленски срещу Порошенко – какво обещават кандидатите за президент

Зеленски срещу Порошенко – какво обещават кандидатите за президент

Днес Владимир Зеленски и Петро Порошенко ще проведат дебат на Олимпийския стадион

Порошенко предупреди хилядите свои привърженици, които се събраха следобед на Майдана, прочутия площад, който беше сърцето на протестите на опозицията в края на 2013 и началото на 2014 г., че победа на Зеленски ще е в ущърб на по-тясното икономическо и политическо сътрудничество на страната с Европейския съюз.

Той също така казал, че Зеленски щял да бъде слаб президент, в полза на Русия, която анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и подпомага сепаратистите в Източна Украйна.

"По никакъв начин не смятаме, че нашият опонент е агент на Кремъл, но (руският президент Владимир) Путин мечтае за слаб и слабо подготвен новак", подчертал Порошенко с дрезгав глас, добавяйки: "Путин мечтае за хаос."

Голямата победа на Путин в Украйна

Голямата победа на Путин в Украйна

Запознайте се с вероятния победител на президентските избори

Украинският лидер се позовал на биографията на Зеленски, подчертавайки, че 5-годишният президентски мандат "не е комедийно шоу, което може да бъде изключено".

56-годишната учителка Людмила Соловейко, която е отишла на митинга, заяви, че е благодарна на Порошенко за "отварянето на вратата към Европа за украинците", имайки предвид решението на Европейския съюз да отмени визите за украинците, за което Порошенко лобираше активно, като допълни, че се страхува, че "тази врата ще се затвори отново".

В края на митинга поддръжниците на Порошенко поеха на шествие към стадиона, където ще се проведе дългоочакваният дебат.

Зеленски не провежда традиционна кампания, като вместо това обикаля страната с комедийното си шоу. В редките си интервюта той изрази подкрепата си за тесни връзки с ЕС и НАТО, но също така говори за по-активни опити за реинтеграция на сепаратисткия изток обратно в лоното на Украйна.

Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна

Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна

И то с убийствена преднина