ТАСС представя ключовите моменти от програмите на двамата кандидати за президент на Украйна.

Днес Владимир Зеленски и Петро Порошенко ще проведат дебат на Олимпийския стадион в Киев, който може да се окаже решаващ за резултата от балотажа в неделя. Социологическите проучвания показват, че Зеленски ще смаже Порошенко на балотажа.

Зеленски: Няма да връщам Донбас с оръжие

Зеленски: Няма да връщам Донбас с оръжие

Няма да има амнистия

В областта на външната политика Зеленски желае да се договори с Русия, докато Порошенко е за "студен мир" под лозунга "Далеч от Москва". По отношение на въпроса за Крим комикът счита полуострова за анексиран и се обявява за безкомпромисното му връщане към територията на Украйна. Порошенко се обявява за "освобождаване на Крим" чрез засилване на санкциите и иницииране на международен съдебен процес срещу Русия.

И двамата кандидати са за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО. Разликата е, че Зеленски иска това да се реши от народа чрез референдум.

Относно вътрешната политика Зеленски е за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна и начало на преговори с участието на САЩ и Великобритания, изпращане на миротворци на ООН в региона. Порошенко е за мисия на ООН и засилване на натиска над Русия със санкции.

Езиковата политика също се различава. Докато Зеленски подкрепя украинският език да бъде единственият държавен език, но другите езици, включително и руски, трябва свободно да се използват, Порошенко е за тотална украйнизация и приемане на специален закон за държавния език.

Зеленски и Порошенко се съгласиха да участват на финален дебат в петък

Зеленски и Порошенко се съгласиха да участват на финален дебат в петък

Зеленски ще получи 72% на балотажа, а Порошенко ще бъде подкрепен от 25 на сто

В икономическата сфера Порошенко и Зеленски подкрепят продължаване на сътрудничеството с Международния валутен фонд. Комикът подкрепя провеждане на поземлена реформа, независима Централна банка и енергийна независимост. Настоящият президент на Украйна иска превръщане на страната в аграрна държава, транспортен център в Източна Европа и център на международния туризъм.

Двамата кандидати се обявяват за укрепване и модернизиране на въоръжените сили по стандартите на НАТО.

Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна

Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна

И то с убийствена преднина

Зеленски е за децентрализирана власт, въвеждане в институциите на пряката демокрация посредством референдуми. Порошенко също е за децентрализиране на властта като основа за развитие на регионите.